Menu
środa, 2 maja 2018

Dżem z mleczu na zapalenie oskrzeli.

Lato w tym roku się pospieszyło, to i ze zbieraniem mleczu trzeba się pospieszyć...
  1. Zbieramy kwiaty żywo kwitnące. Przekwitnięte i rozwijające się - zostawiamy.
  2. Przygotowujemy 4 półlitrowe słoiki oraz 2kg cukru.
  3. Uważnie oglądamy każdy kwiat, jeżeli są czyste i nie posiadają robaczków - wyrywamy w nich wszystkie płatki i układamy do słoika na wysokość 1cm, zastępnie zasypujemy czubatą łyżką cukru.
  4. Ugniatamy drewnianą łyżką, do czasu, aż płatki puszczą sok.
  5. Czynność powtarzamy, aż do zapełnienia słoika
  6. Dokładnie mieszamy a wierzch skraplamy kilkoma kroplami spirytusu.
  7. Po 3 dniach dżem nadaje się do spożycia. Zaczynamy od 1 łyżeczki dziennie, po 2-3dniach możemy zjadać go do 4 łyżeczek.
Smakuje podobnie do miodu. W zasadzie - tak samo. Ale ja koneserem nie jestem :P

Oczywiście pamiętamy o tym, żeby zbierać mlecz możliwie daleko od zanieczyszczeń.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz