piątek, 6 stycznia 2017

-Nie mogę jeść mięsa i jaj bo mam wysoki cholesterol! -PRZESTAŃ POWIELAĆ GŁUPOTY! ...i powtarzać zabobony. Dziewczyny z MedFood rozwiały moje wątpliwości i wszelkie niejasności.

Ludzie powielają głupoty od zawsze. Gdzieś, kiedyś głuchy usłyszał, jak niemy powiedział...
Od początku.

Badanie 7 krajów.
Wykazało, związek pomiędzy spożyciem tłuszczów nasyconych a badaniem serca - w krajach w których jest najwyższe spożycie tłuszczów = najwyższa zapadalność na choroby serca.
Badanie to miało na celu - wzmocnić sprzedaż leku na obniżenie cholesterolu oraz cudotwórczych margaryn.
Jak się później okazało, zatajono dużą część badań, a pokazano jedynie wyniki z 7 krajów (z 22 w których ludzie jedli masę tłuszczów nasyconych a serca mieli zdrowe, cholesterol w normie).
Ale badania odbiły się echem po świecie, sprzedaż margaryn i statyn wzrosła... o dziwo wzrosły również ilości chorób serca i problemów z cholesterolem.
Od tamtego czasu są one głównym powodem zgonów na świecie. 
Ciekawostką jest, że wszystkie ludy pierwotne i plemiona (żyjące obecnie) spożywają duże ilość tłuszczów nasyconych - a choroby serca są im obce. 

Co więc jest prawdziwą przyczyną chorób układu krążenia?
  • Przewlekłe stanu zapalne (Powodowane przez: cukry proste, nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6, kwasy tłuszczowe typu TRANS - palone)
Jak to jest z cholesterolem?
Cholesterol jest mega ważny, buduje błony komórkowe każdej komórki w naszym ciele!!! ...w 90%!!
Gdy brakuje cholesterolu nic nie działa nam poprawnie. Tak, mózg też nie. Nie potrafimy syntetyzować witaminy D (cholesterol jest jej prekursorem). Nie potrafimy się rozmnażać. Chorujemy na choroby psychiczne. 

Dlaczego dieta uboga w cholesterol jest głupia?
3/4 cholesterolu produkowane jest przez wątrobę. Ilość cholesterolu dostarczana wraz z pożywieniem  niema nic wspólnego z jego ilością we krwi (on jest zależny od stanów zapalnych mających miejsce w organizmie oraz od pracy wątroby).

Problemem ludzi z wysokim poziomem cholesterolu nie jest ilość tłuszczu w diecie, a jego rodzaj! 

Tadam. 



Odpowiedz na pytanie... ^^ dlaczego Morsy są zawsze zadowolone :-D
Żartuję, to było Świąteczne spotkanie :-) Piękna aura na morsowanie <3






Źródło: MedFood Webinar - Lipidogram






2 komentarze:

  1. Tłuszcz jest spoko, cukier to wróg :D
    Ciekawe. Na zdjęciu Pan za Tobą jest strasznie czerwony po Tobie jakoś tego nie widać :-P

    OdpowiedzUsuń