Białka - proteiny. Podstawowy budulec wszystkich organizmów żywych. Zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi.
Węglowodany - źródło energii.
- Proste - o wysokim indeksie glikemicznym
- Złożone - o niskim IG
- Przyswajalne - glukoza, skrobia
- Nieprzyswajalne - pektyny, błonnik, inulina
Indeks glikemiczny - Im wyższy IG danego produktu lub posiłku, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu.
Ładunek glikemiczny - Im wyższa jego wartość, tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi i silniejsza odpowiedz insulinowa na porcję danego produktu.
Anabolizm - rozrost masy mięśniowej
Metabolizm - wszystkie przemiany zachodzące w organiźmie
Przemiana materii - szybkość przemiany składników odżywczych
Katabolizm - Rozpad masy
Deficyt kaloryczny - stan w którym dostarczamy mniej energii z pożywienia, niż aktualne zapotrzebowanie
Nadwyżka kaloryczna - dostarczamy więcej energii z pożywienia, niż potrzebujemy
Metabolizm spoczynkowy - Podstawowa przemiana materii, niezbędna nam do życia. Ilość kcal którą zużywa nasz organizm do podstawowych procesów życiowych (obrazowo - ile kcal jest nam potrzebne aby żyć, leżeć, pachnieć i oddychać w danym momencie)
(darowałam sobie definicje)
Z samego wyjaśnienia podstawowych pojęć ^^ dotyczących 'odchudzania' chyba widać, iż na początku 'tej nowej' drogi warto wymienić węglowodany proste - na złożone. Nie warto natomiast ograniczać ilości spożywanych tłuszczów (świeżych) gdyż bez nich, nic nie będzie funkcjonować prawidłowo. Ahh... no i przydałoby się schować do kieszeni mity o dietach 1000kcal, 1200kcal.
Pozdrawiam 'posesyjnie' :-)
Źródła:
-gazeta.pl
-4.bp.blogspot.com (grafika)
-kulturystyka.pl
-'Podstawy dietetyki'
-'Dietoterapia'
Dziękujemy Ci Pati, że dzielnie niesiesz ten kaganek oświaty w dziedzinie dietetyki ;)
OdpowiedzUsuńPS. Jeżeli chcemy schudnąć to odstawiamy węgle proste zastępując je węglami złożonymi. Jednakże, po treningu czym prędzej spożywamy określoną porcję węgli prostych aby spalić tkankę tłuszczową a nie mięśnie.
Czy dobrze rozumiem?
Dokladnie TAK :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :-) Ludzie strasznie lubią ograniczać tłuszcze, a potem się dziwią, że np. gospodarka hormonalna nie pracuje tak jak powinna...
OdpowiedzUsuńo tak :(
UsuńA płatki owsiane zaliczamy do węglowodanów złożonych czy prostych?
OdpowiedzUsuńWłaściwie jak skrobia jest węglem złożonym to można powiedzieć, że ziemniaki to dietetyczne żarcie ;)
Dlaczego tak często słyszałem,że ziemniaki tuczą? Może dlatego, że są spożywane z innymi produktami, z którymi nie powinny być łączone? Albo zwyczajnie ludzie jedzą ich za dużo i o niewłaściwych porach dnia. Jak uważasz?
moim zdaniem złożone :)
Usuńale już wszystkie kupcze Cini-minisy itp to proste.
Jestem strasznym przeciwnikiem wykluczania ziemniaków z diety - są głównym źródłem potasu. Czy tuczą? Jestem totalnie ziemniakowa i 'nieutyta' :P
Wszystko w nadmiarze szkodzi, moj organizm ma bardzo dobre spalanie ale ja bardzo dużo się ruszam. To czy ktoś utyje od ziemniaków / czy kromki chleba za dużo to kwestia indywidualna. Z tym łączeniem produktów to jest tak - polecam dietę rozdzielną wszystkim którzy cierpią na niedobory. W zasadzie jako dieta odchudzająca też może się sprawdzic - aczkolwiek nikomu jak dotąd takiej nie rozpisałam, więc nie posiadam na to dowodów :)
Faktycznie. Wg tabel, które mi poleciłaś w 100g ziemniaków jest więcej niż potasu niż w 100g pomidorów. Jednakże, liście pietruszki czy nasiona soi zawierają więcej. Mimo wszystko prędzej się najem ziemniakami niż pietruszką czy też nasionami ;)
Usuńno pewnie! :)
UsuńJa nie potrafie jeść zdrowo. Mięso i kartofle musi byc !
OdpowiedzUsuńa co niezdrowego w mięsie i 'kartoflach' ? :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością to się przyda początkującym, ale szkoda że opisane tylko po łebkach :)
OdpowiedzUsuń'początkującym odchudzającym się' bez 'fit wykształcenia' definicje przepisywane z książki raczej niewiele powiedzą ;)
Usuń