Cytując Matkę Teresę.
'Nie wstąpię do ruchu antywojennego!Zaproście mnie do ruchu pokojowego!'
Rzeczowo podchodząc do tematu. 30-40% zachorowań na nowotwory można uniknąć prowadząc odpowiedni tryb życia - odżywiając się w odpowiedni sposób, utrzymując aktywność fizyczną na odpowiednim poziomie, zachowując równowagę psychologiczną, nie paląc papierosów oraz nie wystawiając się na zbyt duże promieniowanie słoneczne.
Co przyczynia się do powstawania nowotworów?
- Reaktywne formy tlenu które mogą powstawać podczas procesów typu: wędzenie i smażenie czy też w organizmie, będąc wynikiem metabolizmu komórkowego lub działania czynników zewnętrznych.
- Wchodzą one w reakcje z makrocząsteczkami komórek (uszadzają kwasy nukleinowe, białka, lipidy).
- Powodując tym samym uszkodzenia DNA, mutacje punktowe, aberracje chromosomowe.
- W efekcie dochodzi do niekontrolowanego namnażania się komórek i powstaje GUZ.
W warunkach gdy zachowana jest homeostaza ustroju - wolne rodniki nie są problemem.
Ochronnie przeciwko Reaktywnym formom tlenu - może działać pokarm. Może też przyczyniać się do narażenia komórek na czynniki powodujące nowotwory.
Główne czynniki rakotwórcze występujące w żywności to:
- Mykotoksyny. Aspergillus, Penicillum, Fusarium. Często zanieczyszczają ziarna, np. zbóż.
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Nie tylko wędzonki ale także warzywa hodowane blisko drogi.
- Nitrozoaminy. Konserwanty, nie tylko w żywności ale też w kosmetykach.
- Warzywa i owoce. Bogate w witaminy A,C,E (kto jadł lody o tym smaku?!).
- Naturalne Substancje Nieodżywcze które to wpływają na utrzymanie homeostazy organizmu.
- Kwasy organiczne. Zawdzięczamy im kwaśny smak owoców.
- Wapń, Selen.
- Chlorofiliny obecne w glonach.
- Glutation.
- Indole takie jak kurkuma.
Żródło:
-Agnieszka Troszyńska, Joann Honke, Halina Kozłowska 'Natural non-nutrients of plant origin as the components of functional food'
-Foodforum 2(12)/2016
-Foodforum 3(9)/2015
Czyli trzeba jeść kwaśne owoce, na na to zarzucić wapno, nigdy nie jeść smażonych potraw i wszystko przyprawiać kurkumą! :D
OdpowiedzUsuńPS. Znowu ta ładna Pani na zdjęciu :D
Pati, świetny artykuł, a w zasadzie potraktowałam to jako... wstęp do jeszcze ciekawszego wpisu! KOniecznie rozwiń temat, bo jest bardzo interesujący i (niestety) na czasie... Z chęcią poczytam więcej na temat diety antyoksydacyjnej.
OdpowiedzUsuńPS Piękne ciało!
też uważam, żeniestety ale temat przewinie się jeszcze sporo razy...
UsuńPs. dziękuję, to również wstęp! :D :P