Będę zażywać błonnik - będę szczupła.
Będę jeść błonnik - on hamuje apetyt!
Cóż. Im dłużej studiuję dietetykę - tym mniej umiem. Szczerze się do tego przyznaję. Ale przez te 3lata studiów w życiu ani przez chwilę nie słyszałam o czymś co oddziaływałoby na ośrodki głodu i sytości ...i nie byłoby lekiem psychotropowym.
Gdyby bycie szczupłym i zdrowym polegało na zakupie preparatu błonnikowego oraz jego regularnym zażywaniu, wszyscy byliby szczupli.
Czym jest błonnik?
-jest to włókno pokarmowe składające się z wielocukrów roślinnych i lignin opornych na działanie enzymów trawiennych.
Wyróżniamy 3 frakcje błonnika.
- Rozpuszczalną
- Nierozpuszczalną
- Skrobię oporną
Powszechnie znane zalety błonnika to:
-pomoc przy zaparciach (błonnik działa jako swoista szczoteczka wymiatająca złogi zalegające w jelitach)
-właściwości odchudzające
-obniżanie poziomu trójglicerydów (a co za tym idzie również cholesterolu)
-normowanie gospodarki węglowodanowej w organiźmie
-detoksykacja organizmu
Najczęściej jednak sięgamy w jego stronę z uwagi na właściwości odchudzające [co mi osobiście wydaje się być dosyć dziwną sprawą, ponieważ ja akurat przyjmuję go z uwagi na świetne działanie na mokroflorę jelit.]
Rozpoczęcie odchudzania preparatem błonnikowym (jak i każdego innego odchudzania) należy zacząć od zadania sobie pytania... dlaczego mam problem z nadwagą?!
Pamiętajmy, że to dieta o zwiększonej kaloryczności w stosunku do potrzeb organizmu, bogata w wysoko przetworzoną żywność, wątpliwej jakości oraz nieodpowiedni styl życia są głównymi przyczynami nadwagi.
W skrócie.
- Cząsteczka glukozy
która nie zostanie wykorzystana przez organizm w celach energetycznych zostaje przekształcona w...
- Kwas palmitynowy
- Trójglicerydy
- Tkanka tłuszczowa
Banalny schemat prawda? To popatrz na niego jeszcze raz, i kolejny. To właśnie dlatego jesteś gruby.
- Nadmiar węglowodanów
- Insuliny
- Stymulacja trzustki węglowodanami
- Insulinooporność
Przy insulinooporności blokowany jest antagonista insuliny.
Insulina =/= Glukagon -> który odpowiada za spalanie rezerw tkanki tłuszczowej. Podczas gdy Insulina krąży w krwioobiegu nie jesteśmy w stanie spalić ani odrobinki tkanki tłuszczowej.
Gromadząca się tkanka tłuszczowa działa endokrynnie, nabywa również aktywności immunologicznej. Wydziela cytokiny, hormony, czynniki wzrostu -> wpływa na cały organizm!
Jeśli chcesz schudnąć MUSISZ naprawić ten proces. Innej drogi nie ma. Przekonaliśmy się o tym już wiele razy, wraz z rozwojem medycyny => ZAWODZĄ:
-resekcje żołądka,czy też nakładanie na niego 'obrączek'
-diety typu (wstaw dowolną ulubioną nazwę)
-liposukcja
Czy w takim razie błonnik mnie odchudzi?
-Oczywiście, że N i e.
Błonnik może działać korzystnie:
- Wiązać cukier i spowalniać jego uwalnianie do krwi. (Lepiej zjeść owoc niż wypić świeżo wyciskany sok)
- Odżywić naszą florę jelitową = stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych
- Produktem ubocznym rozpadu błonnika są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - niezbędne do zachowania zdrowych i silnych kosmków jelitowych.
- Skrobia oporna poprawia wrażliwość komórek na insulinę oraz zwiększa sytość i można wykorzystać ją w przypadku leczenia zespołów metabolicznych.
Ale...
Sam w sobie niestety nie jest złotym środkiem.
Więc PAMIĘTAJ,
Zjedzenie kebaba i popicie go szklanką błonnika z wiesiołka to nie jest równanie dające wynik 0.
Źródło:
-Foodforum 2(12)/2016
-'Zdrowa lekkość brzucha' Robynne Chutkan
Dlaczego lepiej zjeść owoc niż sok z niego wyciśnięty?
OdpowiedzUsuńPS. Wyglądasz rewelacyjnie w grzywce :)
AgA
ponieważ błonnik 'opóźnia' uwalnianie cukru do krwi :)
UsuńSok to 'tylko' woda + cukier + witaminy :P
Sok = woda z cukrem :D
UsuńPopadając w skrajność można by rzec, że sok to zwykły napój słodzony :P
tak łatwiej zobrazować niż wdawać się w szczegóły :D
UsuńŚwietny artykuł. Dowiedziałem się dużo ciekawych rzeczy.
OdpowiedzUsuńPrawda. W grzywce wyglądasz świetnie!
dziękuję :)
Usuń