piątek, 8 lipca 2016

#1 Błonnik. Czy błonnik odchudza

Ahh... ten błonnik!
Będę zażywać błonnik - będę szczupła.
Będę jeść błonnik - on hamuje apetyt!

Cóż. Im dłużej studiuję dietetykę - tym mniej umiem. Szczerze się do tego przyznaję. Ale przez te 3lata studiów w życiu ani przez chwilę nie słyszałam o czymś co oddziaływałoby na ośrodki głodu i sytości ...i nie byłoby lekiem psychotropowym.

Gdyby bycie szczupłym i zdrowym polegało na zakupie preparatu błonnikowego oraz jego regularnym zażywaniu, wszyscy byliby szczupli.

Czym jest błonnik?
-jest to włókno pokarmowe składające się z wielocukrów roślinnych i lignin opornych na działanie enzymów trawiennych.
Wyróżniamy 3 frakcje błonnika.

  1. Rozpuszczalną
  2. Nierozpuszczalną
  3. Skrobię oporną
Działanie błonnika aktywujemy poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości wody!

Powszechnie znane zalety błonnika to:
-pomoc przy zaparciach (błonnik działa jako swoista szczoteczka wymiatająca złogi zalegające w jelitach)
-właściwości odchudzające
-obniżanie poziomu trójglicerydów (a co za tym idzie również cholesterolu)
-normowanie gospodarki węglowodanowej w organiźmie
-detoksykacja organizmu

Najczęściej jednak sięgamy w jego stronę z uwagi na właściwości odchudzające [co mi osobiście wydaje się być dosyć dziwną sprawą, ponieważ ja akurat przyjmuję go z uwagi na świetne działanie na mokroflorę jelit.]

Rozpoczęcie odchudzania preparatem błonnikowym (jak i każdego innego odchudzania) należy zacząć od zadania sobie pytania... dlaczego mam problem z nadwagą?!
Pamiętajmy, że to dieta o zwiększonej kaloryczności w stosunku do potrzeb organizmu, bogata w wysoko przetworzoną żywność, wątpliwej jakości oraz nieodpowiedni styl życia są głównymi przyczynami nadwagi.

W skrócie.

  • Cząsteczka glukozy

która nie zostanie wykorzystana przez organizm w celach energetycznych zostaje przekształcona w...

  • Kwas palmitynowy
potem kolejno w...

  • Trójglicerydy
które odkładają się jako...

  • Tkanka tłuszczowa


Banalny schemat prawda? To popatrz na niego jeszcze raz, i kolejny. To właśnie dlatego jesteś gruby.

  • Nadmiar węglowodanów 
stymuluje trzustkę do coraz większych wyrzutów...
  • Insuliny
klucza, który otwiera komórki i pakuje do nich glukozę
  • Stymulacja trzustki węglowodanami
sprawia, że Insuliny mamy coraz więcej -> co prowadzi do oporności receptorów dla tego hormonu. I to właśnie stan który nazywa się...
  • Insulinooporność
Przy insulinooporności blokowany jest antagonista insuliny.
Insulina =/= Glukagon -> który odpowiada za spalanie rezerw tkanki tłuszczowej. Podczas gdy Insulina krąży w krwioobiegu nie jesteśmy w stanie spalić ani odrobinki tkanki tłuszczowej.

Gromadząca się tkanka tłuszczowa działa endokrynnie, nabywa również aktywności immunologicznej. Wydziela cytokiny, hormony, czynniki wzrostu -> wpływa na cały organizm!

Jeśli chcesz schudnąć MUSISZ naprawić ten proces. Innej drogi nie ma. Przekonaliśmy się o tym już wiele razy, wraz z rozwojem medycyny => ZAWODZĄ:
-resekcje żołądka,czy też nakładanie na niego 'obrączek'
-diety typu (wstaw dowolną ulubioną nazwę)
-liposukcja

Czy w takim razie błonnik mnie odchudzi?
-Oczywiście, że N i e.

Błonnik może działać korzystnie:
  1. Wiązać cukier i spowalniać jego uwalnianie do krwi. (Lepiej zjeść owoc niż wypić świeżo wyciskany sok)
  2. Odżywić naszą florę jelitową = stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych
  3. Produktem ubocznym rozpadu błonnika są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - niezbędne do zachowania zdrowych i silnych kosmków jelitowych.
  4. Skrobia oporna poprawia wrażliwość komórek na insulinę oraz zwiększa sytość i można wykorzystać ją w przypadku leczenia zespołów metabolicznych. 
Ale...

Sam w sobie niestety nie jest złotym środkiem.
Więc PAMIĘTAJ,

Zjedzenie kebaba i popicie go szklanką błonnika z wiesiołka to nie jest równanie dające wynik 0.








Źródło:
-Foodforum 2(12)/2016
-'Zdrowa lekkość brzucha' Robynne Chutkan


6 komentarzy:

  1. Dlaczego lepiej zjeść owoc niż sok z niego wyciśnięty?

    PS. Wyglądasz rewelacyjnie w grzywce :)
    AgA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ błonnik 'opóźnia' uwalnianie cukru do krwi :)
      Sok to 'tylko' woda + cukier + witaminy :P

      Usuń
    2. Sok = woda z cukrem :D
      Popadając w skrajność można by rzec, że sok to zwykły napój słodzony :P

      Usuń
    3. tak łatwiej zobrazować niż wdawać się w szczegóły :D

      Usuń
  2. Świetny artykuł. Dowiedziałem się dużo ciekawych rzeczy.

    Prawda. W grzywce wyglądasz świetnie!

    OdpowiedzUsuń